Celleforandringer er ikke ensbetydende med kræft.
Ordet celleforandringer sætter hos de fleste tankerne i gang, og det er sjældent af de positive.
Lægerne bruger det begreb celleforandring, når der i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse udtages en celleprøve, og det viser sig, at cellerne ikke ser helt normale ud ved kig gennem et mikroskop.
- Det kan være et udtryk for at der har været en infektion og med deraf betændelsesreaktion, og livmoderhalsens væv er i opheling.
- Det kan være forstadier til en livmoderhalskræft, men som navnet siger forstadier. Forstadier betyder at cellerne er forandrede, så de ligner kræftceller.
- Celleforandringerne opstår typisk i slimhinden i livmoderhalsen, men kan også opstå i de kirtelceller, der producerer slim på indersiden af livmoderhalsen.
- Det er ikke muligt selv at mærke, om der er celleforandringer, derfor er det vigtigt at konsultere en gynækolog med de anbefalede tidsintervaller, afhængigt af ens alder og brug af præventionsmidler.
- Har du haft en infektion med HPV (Human Papilloma Virus) på et tidspunkt i livet, er du ryger (eller har været), og haft mange seksualpartnere, så er der en yderligere grund til at følge de gynækologiske undersøgelsesprogrammer.
- Celleforandringerne inddeles i lette til svære forandringer, og behandles eller observeres afhængigt af sværhedsgrad.
- Behandling af de moderat til svære celleforandringer, samt en lokaliseret kræft (Carcinoma in situ – den sværeste grad af forstadier, men det betyder, at de ikke vokser uden for det område, hvor de skal være) behandles typisk med, at der foretages et keglesnit, hvilket betyder at der fjernes væv svarende til en lille kegles form. I de fleste tilfælde i lokalbedøvelse.
- Keglesnit/-operation bruges i diagnosesammenhæng, behandlende og forebyggende. Og efter et sådan indgreb, er der opfølgende konsultationer.
- Langt de fleste kvinder som behandles for celleforandringer bliver fuldstændigt helbredt.