Fødevareallergi eller Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed
Jeg har fået mange spørgsmål gående på fødevareallergier, intolerans og overfølsomhed overfor nogle madvarer, hvad er hvad og hvor meget er det samme. Mange forskellige ord, der ofte dækker over det samme eller har skiftet navn.
Rigtig mange har en opfattelse af, at de eller deres børn lider af en fødevareallergi. Faktum er at det er få procent, gælder både børn og voksne, der lider af en reel fødevareallergi. Ved en allergi er det et protein som kroppen er allergisk overfor som den reagerer på. Selv meget små mængder kan udløse en kraftig reaktion. Allergi inddeles i flere typer, alt efter hvor lang tid der går fra indtag til reaktion. Ved en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (nogen steder og tidligere benævnt som fødevareintolerance) kan der være flere årsager, psykisk betinget, man kan mangle et enzym, langvarig ensidig kost eller der sker en reaktion på et stof i en fødevare. Der skal ofte en vis mængde til inden det udløser en reaktion. Priktest eller blodprøver er sjældent nok til at stille diagnosen alene, personen med en mulig fødevareallergi vil ofte blive bedt om at føre en dagbog, være på diæt en periode, hvor mistænkte fødevare udelades. Efter endt periode vil man så lave en provokationstest Diagnosen fødevareoverfølsomhed kan kun stilles ved at sammenholde resultaterne af diæten og provokationen med sygehistorien og undersøgelserne. Behandlingen går typisk på at udelade de ting, der frembringer reaktioner. Afprøves andre behandlinger er det vigtigt at ”kigge” sig godt for og være skeptisk. |