Æble Boller
(Ca. 24 stk.)
25 gram gær 1 dl. mild olivenolie (eller 100 gram smeltet smør) 1 kg. fuldkorns spelt mel og lidt ekstra til formning af bollerne 7-8 dl vand (der er forskel på mel, noget suger mere end andet) 1 spsk. salt 2 æbler 2 dl rosiner 1½ spsk. stødt kanel 2 tsk. Kardemomme 1 tsk. stødt vanille (ikke vanille sukker) Rør olivenolien og 2 dl. vand sammen i skål ELLER smelt smørret og tilsæt 2-2½ dl. vand til det er lillefingervarmt. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt rosinerne. Skær æblerne ud i små fine tern og tilsæt dem blandingen sammen med kanel, kardemomme, vanille og salt. Rør melet i skiftes vis med resten af vandet, gem 1½ dl. mel til senere. Det er vigtigt at dejen er fugtig og lidt klistret, fuldkorns melet suger en del væske. Dejen skal hæve en times tid. Slå dejen ned og tilsæt det sidste mel. Form dejen til 24 boller og sæt dem til hævning på bagepladen. Du kan evt. bruge lidt ekstra mel når du triller bollerne, hvis du synes det klistrer for meget eller bruge en ske til at sætte dem med. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft) og lad bollerne hæve 15 minutter. Bag bollerne i 20 minutter. Tjek om de er færdige ved at banke på en af dem, det skal lyde hult når de er færdigbagte. Lad bollerne køle af på bagerist Nyd dit hjemmebag! TIP (boller): ønskes en sprødere skorpe, kan ovnen sættes på 220 grader og efter 5 minutter skrues ned på 180 grader TIP(dej): 50 gr. smør kan erstattes af ½ dl olivenolie TIP: Kan også laves til 2 mindre brød i stedet. Skal bages i form ca. 45 minutter og stå i slukket ovn 10 minutter efterfølgende. Tages ud og afkøler ude af formen på rist. Ønskes en sprødere skorpe, bages brødet først 15 minutter ved 220 grader, derefter skrues ned til 180 grader. |